Gojnik zwany herbata górską czy malotira to niepowtarzalny, aromatyczny napój orzeźwiający o delikatnym smaku. Rośnie w wysokich partiach górskich pow. 800 m n.p.m.on w Grecji.
Herbata górską znano już w Strożytności, używano jej jako środek oczyszczający oraz gojący rany, (także te powalkach). Odwołują się do niej filozof Theophrastus i medyk Dioskourides. Nowocześne badania potwierdzają natyseptyczne działanie gojnika i przyspieszające gojenie się ran oraz wiele innych cennych zalet.
- stosowany na przeziębienia i choroby układu oddechowego, bóle gardłą,
- antidotum na bóle żołądka oraz problemy trawienne,
- ma działanie antyoksydacyjne, zwalcza komórki rakowe, a także, jak wykazano na Uniwersytecie w Atenach, opóźnia rozwój osteoporozy i korzystnie wpływa na pracę mózgu,
- jest bogatym źródłem żelaza (Fe) nazwana została Sideritis (w języku greckim znaczy: "ten, który jest z żelaza"),
- Jest źródłem flawonoidów, olejków eterycznych, działa bakteriobójczo i moczopędnie,
- wspomaga wchłanianie się żelaza,
- nowe badania potwierdzają działania zapobiegające chorobie Alzheimera,
- zwalcza wysokie ciśnienie krwi,
- w roślinie zidentyfikowano około 99 różnych składników aktywnych,
- picie naparu w dużych ilościach nie powoduje żadnych negatywnych efektów.
Przyrządzanie: jedna gałązka gojnika wystarcza do zaparzenia 500 ml herbaty. Cała gałązka wydziela smak i aromat. Aby zaparzyć mniejszą ilość wystarczy przełamać gałązkę na pół. Najpierw należy przepłukać gojnik zimną wodą, a potem zalać wrzątkiem. Parzyć 5-7 minut. Nadaje się do picia zarówno na ciepło jak i na zimno
Dzięki szczelnemu opakowaniu przyprawa nie traci aromatu i swoich walorów smakowych.
Waga netto 20 g
Wyprodukowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Zapakowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Przechowywać w suchym miejscu.
Nr partii i data przydatności na opakowaniu.
Na terenie zakładu wykorzystuje się: seler i musztardę.
Gojnik zwany herbata górską czy malotira to niepowtarzalny, aromatyczny napój orzeźwiający o delikatnym smaku. Rośnie w wysokich partiach górskich pow. 800 m n.p.m.on w Grecji.
Herbata górską znano już w Strożytności, używano jej jako środek oczyszczający oraz gojący rany, (także te powalkach). Odwołują się do niej filozof Theophrastus i medyk Dioskourides. Nowocześne badania potwierdzają natyseptyczne działanie gojnika i przyspieszające gojenie się ran oraz wiele innych cennych zalet.
Herbata górska Gojnik
Pyszna herbata kolejny raz kupuję w tym sklepiku.Polecam