- Nowy


Idealna do potraw mięsnych jak i owoców morza. Świetna do sosów i zup, sałatek, kanapek, warzyw, serów. Może być używana jako marynata do mięs. Warto też dodawać liście bazylii do lemoniad, koktajli, smoothie czy letnich sałatek – zwiększy uczucie orzeźwienia wywołane spożyciem takich przysmaków.
Surowcem leczniczym bazylii jest olejek bazyliowy uzyskiwany z całej rośliny. Substancje o działaniu leczniczym występujące w olejku to m.in. eugenol, cyneol, linalol, sole mineralne i witaminy. Roślina ta przede wszystkim wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Poprawia trawienie pokarmów, niweluje wzdęcia, działa rozkurczowo i moczopędnie. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i pobudzające akcję serca.
Bazylia działa na układ nerwowy, stosowana jest jako naturalny środek antydepresyjny i uspokajający. Stosowana zewnętrznie pomaga pozbyć się obrzęków i opuchlizny. Niektóre osoby mogą także docenić odświeżające i odkażające działanie bazylii stosowanej jako płyn do płukania jamy ustnej.
Ponadto właściwości lecznicze bazylii: zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach, działa przeciwdepresyjnie.
Dzięki szczelnemu opakowaniu przyprawa nie traci aromatu i swoich walorów smakowych.
Waga netto 30 g
Wyprodukowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Zapakowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Nr partii i data przydatności na opakowaniu.
Na terenie zakładu wykorzystuje się: seler i musztardę.
Opis
Specyficzne kody
Na chwilę obecną brak opinii klientów.