- Nowy



Poznaj organiczny smak surowej łzy z drzewa Mastyksowego z Chios. Ta surowa forma Mastic Gum jest pozyskiwana ze śródziemnomorskiej wyspy Chios, zapewniając w 100% czysty smak tej wyjątkowej żywicy. Opakowanie 20 g zapewnia obfity zapas dla Twoich kulinarnych potrzeb. Albo żuj ją tak po prostu, na lepszy dzień!
Co to jest mastyks?
Mastyks z Chios (Chios Mastic Gum) to nazwa aromatycznej żywicy pozyskiwanej z Pistacia lentiscus var. Chia w południowym regionie greckiej wyspy Chios.
Ten w 100% naturalny produkt BIO jest wyjątkowy pod wieloma względami.
Ma wiele dobroczynnych właściwości, a jego stosowanie i handel mają tysiącletnią tradycję. Ze względu na niewielki obszar pod uprawą, mastyks jest bardzo rzadki.
Kropla żywicy z drzewa zwanego mastyksem to zjawisko, które zadziwi Cię, gdy zobaczysz je po raz pierwszy. Jest to żywica drzewa Pistacia lentiscus, które rośnie na wyspie Chios. Ciesz się jej wyjątkowym, naturalnie słodkim i żywicznym smakiem! I jej zapachem, przypominającym sosnę i owoce wiecznie zielonych lasów. Zaskoczy Cię nie tylko swoim smakiem i aromatem, ale także działaniem! Żywica ta związana jest z bogatą historią, kulturą, szczególną architekturą, organizacją upraw, ludźmi i krajobrazem małego obszaru otoczonego morzem.
Guma mastyksowa jest naprawdę wyjątkową, całkowicie naturalną substancją i jest wykorzystywana na wiele sposobów: jako element żywności i napojów oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Jako środek aromatyzujący stosowana jest głównie w wyrobach piekarniczych, cukierniczych, dżemach, lodach, czekoladzie, napojach, herbacie, likierach oraz jako aktywny składnik perfum, maseczek kosmetycznych, past do zębów, płynów do płukania ust, kremów, suplementów diety (tabletki, kapsułki trawienne, proszek itp.).
Tajemnica wyspy Chios
Guma mastyksowa z Chios: "kropla żywicy", która zachwyca, koi i pięknie pachnie! Gdyby istniał zastrzeżony znak towarowy dla wyspy Chios, z pewnością byłoby nim drzewo, z którego pochodzi ta żywica. To prawdziwy dar natury, który na przestrzeni wieków często stawał się kością niezgody między potężnymi władcami.
Mastyks to sok wiecznie zielonego drzewa z rodziny Anacardiaceae, rodzaju Pistacia lentiscus. Rośnie ono głównie na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Z tej szczególnej rodziny drzew pistacjowych tylko odmiana Pistacia lentiscus var. Chia jest systematycznie uprawiana w południowych regionach wyspy Chios, gdzie produkuje żywicę znaną ze swoich dobroczynnych właściwości.
Połączenie różnych gatunków drzew, gleby, mikroklimatu, topologii i ukształtowania terenu tego obszaru jest " tajemnicą" ekskluzywności, która charakteryzuje ten mały zakątek naszej planety.
CNP: chroniona nazwa pochodzenia
Jako produkt absolutnie wyjątkowy, związany z określonym, bardzo małym obszarem, guma mastyksowa otrzymała chronioną nazwę pochodzenia (CNP).
Jak wygląda, pachnie i smakuje mastyks?
Guma mastyksowa (mastyks) to początkowo klarowny, lepki sok, który z czasem krzepnie i przybiera żółto-brązowy kolor. Początkowo gorzki smak po kilku tygodniach staje się słodki. Smak ten w połączeniu z wyraźnym aromatem jest typowy dla mastyksu. Dojrzała żywica charakteryzuje się zatem silnym drzewno-owocowym aromatem i słodkim smakiem.
Skład żywicy (mastyksu)
Dokładny skład nie jest jeszcze znany. Ta wyjątkowa żywica składa się z unikalnego spektrum aktywnych i aromatycznych składników. To połączenie ponad 80 substancji prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego mastyks jest tak szeroko stosowany na całym świecie w żywności, farmaceutykach, lekach itp.
W szczególności zawiera on następujące substancje:
- naturalne polimery
- substancje lotne i aromatyczne, które tworzą olejek eteryczny
- terpeny, fitosterole, polifenole
- oraz szereg innych substancji o charakterze radykalnym, z których część została po raz pierwszy odkryta w przyrodzie
Nie zawiera:
- Glutenu
- Alergen
Historia mastyksu
Starożytna
Mastyks z Chios jest ceniony od czasów starożytnych za swój charakterystyczny smak i działanie. Dokumenty wskazują, że mastyks był pierwszą naturalną gumą do żucia w historii ludzkości, organiczną gumą używaną do czyszczenia zębów i odświeżania oddechu.
Stosowano go nawet jako środek kosmetyczny do oczyszczania skóry twarzy i ciała. Guma mastyksowa (mastyks) z Chios jest również stosowana jako aktywny składnik wielu kremów, maści, wód kosmetycznych i innych preparatów farmaceutycznych.
Dioscorides - ojciec farmacji
Dioscorides (I wiek), uważany za "ojca farmakologii", podzielił wszystkie materiały lecznicze na 5 kategorii. Jego książka "O materiałach leczniczych" została prześcignięta dopiero w XVI wieku. W swojej książce Dioscorides wychwala właściwości mastyksu z Chios. Ponadto, według Dioscoridesa, żucie oprócz higieny jamy ustnej przyczynia się do świeżego oddechu. Wspomina również o oleju mastyksowym, który jest stosowany w wielu dziedzinach.
Badanie gumy mastyksowej i jej działania było przedmiotem badań klinicznych i laboratoryjnych, a także artykułów naukowych w międzynarodowych czasopismach farmakologicznych. Od 2014 roku metoda i know-how uprawy żywicy zostały wpisane na reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Rocznie z Chios eksportuje się około 250 000 kg żywicy, głównie do UE, USA, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Arabii Saudyjskiej i Australii.
Korzyści wynikające z zastosowania mastyksu z Chios
- przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego
- przyczynia się do higieny jamy ustnej
Zastosowanie mastyksu
Jak stosuje się mastyks i w jakim celu?
Żywica (guma do żucia, przyprawa)
Olej (kosmetyki, pielęgnacja jamy ustnej)
Proszek (suplement diety)
Suplementy diety z mastyksem są produktem naturalnym. Wyniki badań wykazały, że stosowanie maści jest szczególnie skuteczne w zmniejszaniu stężenia helicobacter pylori, a także w zapaleniu błony śluzowej żołądka, właśnie dzięki działaniu na helicobacter. Z badania wynika, że maść może być stosowana jako środek uzupełniający w walce z bakterią i skutkami jej obecności.
Według opinii klientów, mastyks pomaga zmniejszyć uczucie zgagi (refluksu).
Kiedy stosować mastyks?
- regularnie dla prawidłowego trawienia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego
- w zakażeniu Helicobacter pylori
- w leczeniu refluksu żołądkowo-przełykowego
- przy wrzodach żołądka
- do stabilizacji poziomu cholesterolu we krwi
Mastyks - Chios mastic gum średnie łzy: średniej wielkości kryształki mastyksu w pięknym metalowym pudełku
Czysta żywica z wyspy Chios w średniej wielkości kroplach (kryształkach) zapakowanych w pięknym metalowym pudełku.
Podczas żucia docenisz niepowtarzalny smak i aromat mastyksu, który jest nie tylko przyjemny, ale i korzystny dla jamy ustnej, zębów i całego układu pokarmowego. Wykorzystywany jest również w kuchni śródziemnomorskiej do aromatyzowania potraw.
Opakowanie: torebka plastikowa w metalowym pudełku
Waga zawartości: 20 g w pudełku
Typ mastyksu: średnie kryształy czystego surowego mastyksu, żywicy do żucia Chios
Użycie: żucie i przyprawy
Jak wybrać gumę mastyksową?
Ogólnie rzecz biorąc, średnie lub duże kawałki są lepsze do żucia, a małe kawałki są lepsze do mielenia na proszek.
Jak żuć gumę mastyksową?
Żywica z drzewa pistacia lentiscus charakteryzuje się stosunkowo wysoką twardością, ale jednocześnie kruchością żywicznych łez. Poszczególne łzy mogą różnić się rozmiarem, twardością i kształtem. Jest to w 100% naturalny produkt, który myje się tylko wodą i suszy na słońcu.
Instrukcje dotyczące żucia mastyksu mogą początkowo brzmieć jak nauka, ale ty też możesz stać się doświadczonym użytkownikiem i na pewno zakochasz się w mastyksie.
1. Zalecamy picie czystej wody przed rozpoczęciem żucia. Jest tak, abyś nie miał suchości w ustach i aby mastyk łączył się lepiej podczas żucia.
2. Wybierz twardy kawałek z opakowania i żuj między przednimi zębami, aż utworzysz masę.
3. Następnie możesz żuć jak klasyczną gumę do żucia w całej jamie ustnej. Łącz różne twardości mastyksu.
Innym sposobem na naukę prawidłowego żucia jest dla początkującego dużo łatwiej. Wystarczy włożyć kroplę mastyksu do ust i ssać jak cukierek. Mastyk wchłania ślinę z ust, aż całkowicie zmięknie i można rozpocząć żucie.
Jak długo żuć mastyks?
Żuj mastyks przez co najmniej 15-20 minut, a następnie możesz go wypluć. Jednak, jak zwykle, możesz żuć znacznie dłużej.
Żucie mastyksu może kształtować linię szczęki.
Przechowywanie
Żywicę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Wyższe temperatury nie szkodzą skuteczności, ale zmiękczają żywicę, aby mogła przykleić się do pojemnika. Idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie tego wysokiej jakości mastyksu w lodówce.
Zalety mastyksu
• Doskonały naturalny smak
• Nie zawiera laktozy
• Bezglutenowy
• Wegańskie
• Mastyks do żucia wzmacnia linię szczęki (jawline).
• Wspomaga higienę jamy ustnej, redukuje płytkę nazębną i pomaga zwalczać nieświeży oddech.
Więcej informacji o gumie mastyksowej Chios
• Odnotowano ją jako pierwszą naturalną gumę do żucia w starożytnym świecie.
• Od 1997 r. mastyks z Chios został scharakteryzowany jako Produkt o Chronionej Nazwie Pochodzenia (ChNP) na podstawie Rozporządzenia Unii Europejskiej nr 123/1997 (L0224/24-1-97) i został zarejestrowany na odpowiedniej Wspólnotowej Liście Produktów ChNP.
Opis
Specyficzne kody
Na chwilę obecną brak opinii klientów.