Szałwia to roślina o wielu właściwościach, pochodzi z regionów środziemnomorskich. Już Starożytni Grecy uważali ją za roślinę magiczną, symbol męskości i nieśmiertelności. Była poświęcona Zeusowi. Posiada liczne właściwości lecznicze i aromatyczne, co sprawia, że jest popularna w ziołolecznictwie i kuchni. W basenie Morza Śródziemnego stosuje się ją jako dodatek to warzyw i mięs. W Polsce częściej używana jako napar do picia lub użytku zewnętrznego, gdyż ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, dezynfekcyjne, przeciwzapalne, tonizujące, przeciwdrgawkowe. Dzięki bogactwu antyoksydantów jest idealnym dodatkiem do potraw oraz herbaty.
Szałwia grecka charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i zapachem, który nadaje potrawom niepowtarzalny aromat.
Jej cenne właściwości:
- działanie antyseptyczne, wykorzystywana w leczeniu schorzeń jamy ustnej i gardła,
- poprawia pracę układu trawiennego,
- obniża poziom cukru we krwi,
- działa kojąco na zmęczenie, wyczerpanie, depresję,
- rozkurczowe
- problemy skórne,
- regulujące ciśnienie, polecana osobom z tendencją do niskiego ciśnienia
- w problemach okresu menopauzy,
- przeciwgrzybicze i przeciwzapalne,
- hamuje wydzielanie potu,
- wzmacnia włosy,
- jest dodatkiem do kosmetyków, przeznaczonych do walki z trądzikiem, łuszczycą oraz grzybicą skóry,
Przygotowanie: 1 łyżka stołowa ziół na 200ml wody 80C, zaparzać pod przykryciem ok. 3-5 min. Dobre również na zimno z dodatkiem lodu (wtedy napar z 2 łyże.
Uwaga! Uwaga!Nie jest zalecana osobom, regularnie zażywającym leki antydepresyjne. Zioło to może również hamować działanie środków przeciwzakrzepowych. Nie należy spożywać szałwii w okresie ciąży oraz karmienia piersią, gdyż ogranicza laktację. Szałwia nie jest polecana w trakcie przebiegu ostrego nieżytu żołądka oraz niektórych chorób nowotworowych.
Pamiętaj! Długotrwałe i częste stosowanie szałwii jest niewskazane, gdyż może wywoływać skutki uboczne: wymioty, nudności, a w skrajnych przypadkach – drgawki. Dawkowanie oraz częstotliwość spożywania szałwii należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem.
Dzięki szczelnemu opakowaniu przyprawa nie traci aromatu i swoich walorów smakowych.
Waga netto 20 g
Wyprodukowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Zapakowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu.
Nr partii i data przydatności na opakowaniu.
Na terenie zakładu wykorzystuje się: seler i musztardę.
Szałwia to roślina o wielu właściwościach, pochodzi z regionów środziemnomorskich. Już Starożytni Grecy uważali ją za roślinę magiczną, symbol męskości i nieśmiertelności. Była poświęcona Zeusowi. Posiada liczne właściwości lecznicze i aromatyczne, co sprawia, że jest popularna w ziołolecznictwie i kuchni. W basenie Morza Śródziemnego stosuje się ją jako dodatek to warzyw i mięs. W Polsce częściej używana jako napar do picia lub użytku zewnętrznego, gdyż ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, dezynfekcyjne, przeciwzapalne, tonizujące, przeciwdrgawkowe. Dzięki bogactwu antyoksydantów jest idealnym dodatkiem do potraw oraz herbaty.