Dictamnus zwany też lebiodką kreteńską, to cenna roślina lecznicza pochodząca z greckiej wyspy Krety. Jej bogate właściwości lecznicze znane były już starożytności. Diktamo z Krety, z powodzeniem stosowano jako środek bakterio- i grzybobójczy, przeciwbólowy, w reumatyzmie, problemach gastrycznych, okładach na rany i wielu innych.
Lebiodka kreteńska świetnie sprawdzi się też w kuchni, zwłaszcza w połączeniu z oliwą, pieczywem, czy nabiałem oraz do robienia nalewek. Jako surowieć wykorzystuje się odpowiednio: liście, korzenie lub kwiatki.
Dictamus wykorzystuje się także do produkcji naturalnych kosmetyków do pielęgnacji skóry.
Dictamnus w naturze żyje w trudno dostępnych, skalistych miejscach, w wysokich partiach górskich czy wąwozach.
Sposób użycia: 1 łyżka stołowa ziół na 200ml wody 90 stopni C, zaparzać pod przykryciem ok. 5 min. Można również przygotować i pić na zimno z dodatkiem lodu.
Uwaga! Zioła powinny być spożywane z ostrożnością, szczególnie przez kobiety w ciąży lub karmiące.
Dzięki szczelnemu opakowaniu Dictamnus nie traci aromatu i swoich walorów smakowych.
Waga netto 15 g
Wyprodukowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Zapakowano w Grecji przez: Mastoras F. & S. E. E., Kalithies Rodos
Przechowywać w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu.
Nr partii i data przydatności na opakowaniu.
Na terenie zakładu wykorzystuje się: seler i musztardę.
Dictamnus zwany też lebiodką kreteńską, to cenna roślina lecznicza pochodząca z greckiej wyspy Krety. Jej bogate właściwości lecznicze znane były już starożytności. Diktamo z Krety, z powodzeniem stosowano jako środek bakterio- i grzybobójczy, przeciwbólowy, w reumatyzmie, problemach gastrycznych, okładach na rany i wielu innych.